Op reis & vakantie met je hond Tips voor op vakantie met je hond Extra services Prijsgarantie van DogsIncluded Aanbiedingen en lastminutes voor op reis en vakantie met de hond
Aan welke invoerregels moet je hond voldoen als je op vakantie gaat? Landen informatie voor een vakantie met je hond Gezond op reis en vakantie met je hond Veel gestelde vragen aan DogsIncluded
Op reis & vakantie met de hond hou je hond gezond op wintersport
hou je hond fit in de sneeuw
Zoek hier een wintersport bestemming met je hond
hou je hond gezond op wintersport


Gezonde honden vinden spelen in de sneeuw heerlijk en kunnen daar ook gewoon goed tegen. Maar als je zelf twijfelt of jouw hond ook wel van een wintersport zal genieten, overleg dan altijd met je dierenarts of je er wel goed aan doet om je hond mee te nemen !

Verder zijn er wat algemene dingetjes om rekening mee te houden:

Voorkom onderkoeling:

Honden met een normale vacht hebben het niet snel koud. En ze krijgen het op een actieve winterwandeling zelfs warm.
Het gevaar loert bij het uitrusten in de sneeuw. Even op adem komen kan natuurlijk geen kwaad maar langer in de sneeuw liggen is niet goed. Dan koelen de spieren en ingewanden te veel af.

Zorg er dus voor dat je hond fit genoeg is om mee te gaan als je lange wandelingen wilt maken en laat hem niet te lang in de sneeuw liggen. Neem desnoods iets mee waar je hond op kan liggen om te rusten.

Oudere en jonge honden hebben iets meer moeite met het op temperatuur houden van het lichaam. Neem hiervoor maatregelen. Blijf niet te lang in de kou met een oudere of jonge hond en neem iets mee waar ze op kunnen liggen als ze onderweg bij een wandeling moeten rusten.

Honden die een dunne vacht of weinig haar hebben kun je het best iets aandoen tegen de kou. Vooral de buik moet warm blijven dus een dekje alleen zal niet voldoende zijn maar er zijn genoeg soorten goede bescherming te koop laat je hiervoor adviseren bij een dierenwinkel.

Om je hond overal een lekker warm plekje te kunnen geven kun je ook je bodycooler mat meenemen. Want net zoals deze mat je hond koel houdt in de zomer, houdt hij je hond ook warm in de winter. Gebruik in plaats van koud water gewoon warm water en de bodycooler mat houdt je hond dagenlang warm. Thuis of in de auto waar je maar wilt. Als je er nog geen hebt, kun je hier nog even kijken hoe de BodyCooler/BodyWarmer werkt:
klik hier voor meer informatie !


Doe iets tegen ijsvorming tussen de tenen:

Vooral honden met een langharige vacht hebben last van ijsvorming. Een pegeltje her en der in de vacht is geen probleem. Maar er is dan ook vaak sprake van ijsvorming tussen de tenen. En dat gaat pijn doen.

Doordat de lichaamstemperatuur van je hond hoog is, smelt de sneeuw waarin hij loopt. Maar na verloop van tijd bevriest dit weer. Zo klontert er na verloop van tijd een hele bal tussen de tenen. Lopen wordt dan pijnlijk en het verwijderen is erg moeilijk omdat die bal keihard is. Voorkomen is dus beter.

Knip lange haren tussen de tenen en langs de voetzolen dus altijd kort. En knip het haar aan de achterkant van de poot (tot ongeveer 10cm. hoogte boven de voetzool) ook weg.

Verder is het handig om bij korte wandelingen Vaseline te smeren op de kussentjes en tussen de tenen. Dat slijt wel af bij het lopen maar je kan het ook meenemen en onderweg bijsmeren als het nodig is.
Je kunt ook speciale wax via de dierenarts krijgen: de fabrikant is Diafarm en het heet gewoon ‘potevoks til hunde’ (potenwax voor honden in het Deens). Deze wax is speciaal ontwikkeld voor de sneeuw. Het blijft beter zitten dan Vaseline en beschermt de poten ook tegen gestrooide pekel.

Maar voor langere wandelingen zijn schoentjes echt het beste advies. Ze houden de poten droog en de spieren warm. Bovendien beschermen ze je hond tegen verwondingen, die nu eenmaal makkelijker kunnen optreden omdat de sneeuw de ondergrond verbergt en je hond niet zo goed kan zien waar hij zijn poten neerzet. Boots geven jou en je hond de meeste vrijheid om zorgeloos langere wandelingen te maken.

Voorkom ‘wintervoeten’:

Hondenpoten zijn prima bestand tegen sneeuw en kou. Maar net zoals wij vinden ze het daarna ook wel weer erg lekker om zich in de warmte te koesteren.
Misschien is het je wel eens opgevallen dat je hond dan zijn poten gaat likken. Dat komt omdat de voetzolen dan te snel te warm worden. Ze krijgen dan ´wintervoeten´ die kriebelen en prikken en soms ook rood worden. Dat is niet schadelijk maar wel vervelend voor je hond.

Je kunt dit voorkomen door in ieder geval altijd bij binnenkomst de poten droog te maken maar niet te hard te wrijven. Direct voor de kachel of andere warmtebron gaan liggen is ook niet zo goed. Laat je hond eerst even op normale ‘kamertemperatuur’ komen voordat hij lekker voor de open haard mag.
Je doet hem daar zeker een plezier mee (ook al denkt hij daar in het begin misschien zelf even anders over !)

Hou de oren in de gaten:

Oren zijn gevoelige organen die doorgaans (binnenin het oor) dezelfde temperatuur hebben als het lichaam. Sneeuw smelt en kan weer opvriezen zodat de oren hier last van hebben. Hou de oren van je hond dus in de gaten en droog ze altijd goed af als je weer naar binnen gaat.
Niet te hard wrijven anders krijg je hetzelfde effect als bij de wintervoeten. Het kan zijn dat je hond toch heel hete flapjes krijgt, dat is niet erg dat gaat vanzelf binnen een paar uur over. Wij krijgen zelf vast ook heel hete en rode oortjes van al die sneeuwpret.

Pas de hoeveelheid voedsel aan:

Honden (en mensen) in de buitenlucht verbranden meer. Je hond zal super actief zijn als jullie in de sneeuw gaan spelen en daarbij verbrand hij meer calorieën.
Ook het aanpassen aan een koudere omgeving vraagt energie. Hou er dus rekening mee dat je hond wat meer moet eten als jullie op wintersport zijn.

Als je thuis je hond 1 keer per dag eten geeft, zou je hem ook een plezier doen als je de porties op dit soort vakanties verdeelt over twee keer. ’s Ochtends en ’s avonds een keertje eten is geen overbodige luxe als je als hond op wintersport gaat.

Pas op je anti-vries:

Zeker in de winter wil je misschien je anti-vries bij de hand houden. Let hier alsjeblieft goed mee op. En zorg dat je hond er niet bij kan.
Op de een of andere manier ruikt de anti-vries voor je hond heerlijk en zullen honden hier graag van proeven. Maar het is uiterst giftig en heel gevaarlijk. Bewaar je anti-vries dus altijd op een hoge of afgesloten plek waar je hond er niet bij kan.