wintersport

Waar wil je heen?
wintersport vakantie met je hond.
stijlelement

gezond & fit op wintersport

Gezonde honden vinden spelen in de sneeuw heerlijk en kunnen daar ook gewoon goed tegen. Maar als je zelf twijfelt of jouw hond ook wel van een wintersport zal genieten, overleg dan altijd met je dierenarts of je er wel goed aan doet om je hond mee te nemen !

Verder zijn er wat algemene dingetjes om rekening mee te houden:

hou de vacht droog:

Wanneer zijn vacht nat is, plakken de haartjes tegen het lichaam. Lucht tussen het haar is een isolatielaag tegen kou en die verdwijnt dan. Koude lucht komt meteen in aanraking met de warme huid waardoor die heel snel afkoelt.

glibberen en glijden:

Het ziet er grappig uit als een hond op een gladde ondergrond aan het rondzwalken is. Maar die ongecontroleerde bewegingen kunnen voor nare blessures aan spieren en pezen zorgen. En laat het bij jonge honden al helemaal niet toe. Op latere leeftijd kunnen ze er allerlei nare aandoeningen aan overhouden.

pas wandelafstanden/duur aan:

Ook al loop jij op een pad, honden springen en dollen door de hoge sneeuw. Hou er rekening mee dat lopen door hoge sneeuw veel energie vergt van een hond. Ook gebruikt hij andere spieren dan normaal. Hou daar rekening mee bij de lengte van je wandeling. Ga liever de eerste dag wat korter en bouw de duur op. Uithoudingsvermogen, spieren en pezen kunnen dan aanpassen aan de veranderde omgevingsfactoren. Dit geldt ook voor heel fitte en actieve honden! op het ijs lopen:

Niks aan de hand als het ijs sterk genoeg is, zou je zeggen. Maar een hond weet niet waar en wanneer hij op het ijs mag. Beter is het dus om hem altijd te verbieden op het ijs te gaan. Jaarlijks schuiven er nog steeds heel veel honden reddeloos onder het ijs. Zorg dat dat jouw hond niet overkomen kan.

sneeuw eten:

Veel honden vinden het leuk of lekker om sneeuw te eten. Een beetje kan geen kwaad maar pas op bij te veel van dat ijs. Dat is niet goed voor de ingewanden en honden krijgen er buikpijn van.

voorkom onderkoeling:

Honden met een normale vacht hebben het niet snel koud. En ze krijgen het op een actieve winterwandeling zelfs warm. Het gevaar loert bij het uitrusten in de sneeuw. Even op adem komen kan natuurlijk geen kwaad maar langer in de sneeuw liggen is niet goed. Dan koelen de spieren en ingewanden te veel af.

Zorg er dus voor dat je hond fit genoeg is om mee te gaan als je lange wandelingen wilt maken en laat hem niet te lang in de sneeuw liggen. Neem desnoods iets mee waar je hond op kan liggen om te rusten.

Oudere en jonge honden hebben iets meer moeite met het op temperatuur houden van het lichaam. Neem hiervoor maatregelen. Blijf niet te lang in de kou met een oudere of jonge hond en neem iets mee waar ze op kunnen liggen als ze onderweg bij een wandeling moeten rusten.

Honden die een dunne vacht of weinig haar hebben kun je het best iets aandoen tegen de kou. Vooral de buik moet warm blijven dus een dekje alleen zal niet voldoende zijn. Er zijn genoeg soorten goede bescherming te koop laat je hiervoor adviseren bij een dierenwinkel.

ijsvorming tussen de tenen:

Vooral honden met een langharige vacht hebben last van ijsvorming. Een pegeltje her en der in de vacht is geen probleem. Maar er is dan ook vaak sprake van ijsvorming tussen de tenen. En dat gaat pijn doen.

Doordat de lichaamstemperatuur van je hond hoog is, smelt de sneeuw waarin hij loopt. Maar na verloop van tijd bevriest dit weer. Zo klontert er na verloop van tijd een hele bal tussen de tenen. Lopen wordt dan pijnlijk en het verwijderen is erg moeilijk omdat die bal keihard is. Voorkomen is dus beter.

Knip lange haren tussen de tenen en langs de voetzolen dus altijd kort. En knip het haar aan de achterkant van de poot (tot ongeveer 10cm. hoogte boven de voetzool) ook weg.

Verder is het handig om bij korte wandelingen Vaseline te smeren op de kussentjes en tussen de tenen. Dat slijt wel af bij het lopen maar je kan het ook meenemen en onderweg bijsmeren als het nodig is. Vaseline maakt de voetzolen wel zachter.
Je kunt ook speciale wax via de dierenarts krijgen: de fabrikant is Diafarm en het heet gewoon ′potevoks til hunde′ (potenwax voor honden in het Deens). Deze wax is speciaal ontwikkeld voor de sneeuw. Het blijft beter zitten dan Vaseline en beschermt de poten ook tegen gestrooide pekel.
Als je een doorgewinterde wandelaar bent heeft je hond baat bij stevigere voetzolen. Dan zou je ook nog aan de Beaphar voetspray kunnen denken. Wel voortijdig mee beginnen, want als je pas start met sprayen op vakantie heeft het weinig nut.

Maar voor langere wandelingen zijn schoentjes echt het beste advies. Ze houden de poten droog en de spieren warm. Bovendien beschermen ze je hond tegen verwondingen, die nu eenmaal makkelijker kunnen optreden omdat de sneeuw de ondergrond verbergt en je hond niet zo goed kan zien waar hij zijn poten neerzet. Boots geven jou en je hond de meeste vrijheid om zorgeloos langere wandelingen te maken.

voorkom ′wintervoeten′:

Hondenpoten zijn prima bestand tegen sneeuw en kou. Maar net zoals wij vinden ze het daarna ook wel weer erg lekker om zich in de warmte te koesteren. Misschien is het je wel eens opgevallen dat je hond dan zijn poten gaat likken. Dat komt omdat de voetzolen dan te snel te warm worden. Ze krijgen dan ′wintervoeten′ die kriebelen en prikken en soms ook rood worden. Dat is niet schadelijk maar wel vervelend voor je hond.

Je kunt dit voorkomen door in ieder geval altijd bij binnenkomst de poten droog te maken maar niet te hard te wrijven. Poten afspoelen is ook gewenst als er pekel gestrooid is. Direct voor de kachel of andere warmtebron gaan liggen is niet zo goed. Grote warmteschommelingen zijn niet goed voor zijn organen. Laat je hond eerst even op normale kamertemperatuur komen voordat hij lekker voor de open haard mag. Je doet hem daar zeker een plezier mee (ook al denkt hij daar in het begin misschien zelf even anders over!)

hou de oren in de gaten:

Oren zijn gevoelige organen die doorgaans (binnenin het oor) dezelfde temperatuur hebben als het lichaam. Sneeuw smelt en kan weer opvriezen zodat de oren hier last van hebben. Hou de oren van je hond dus in de gaten en droog ze altijd goed af als je weer naar binnen gaat. Niet te hard wrijven anders krijg je hetzelfde effect als bij de wintervoeten. Het kan zijn dat je hond toch heel hete flapjes krijgt, dat is niet erg dat gaat vanzelf binnen een paar uur over. Wij krijgen zelf vast ook heel hete en rode oortjes van al die sneeuwpret.

pas de hoeveelheid voedsel aan:

Honden (en mensen) in de buitenlucht verbranden meer. Je hond zal super actief zijn als jullie in de sneeuw gaan spelen en daarbij verbrand hij meer calorieën. Ook het aanpassen aan een koudere omgeving vraagt energie. Hou er dus rekening mee dat je hond wat meer moet eten als jullie op wintersport zijn.

Als je thuis je hond 1 keer per dag eten geeft, zou je hem ook een plezier doen als je de porties op dit soort vakanties verdeelt over twee keer. ′s Ochtends en ′s avonds een keertje eten is geen overbodige luxe als je als hond op wintersport gaat.

pas op je anti-vries:

Zeker in de winter wil je misschien je anti-vries bij de hand houden. Let hier alsjeblieft goed mee op. En zorg dat je hond er niet bij kan. Op de een of andere manier ruikt de anti-vries voor je hond heerlijk en zullen honden hier graag van proeven. Maar het is uiterst giftig en heel gevaarlijk. Bewaar je anti-vries dus altijd op een hoge of afgesloten plek waar je hond er niet bij kan.

stijlelement